geoogste_wortels

Wist je dat wortelen niet altijd oranje waren zoals ze nu zijn? In feite waren ze vroeger wit en vaak verward met rapen. Tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in geel, rood en paars. De paarse wortel heeft veel voordelen en is erg zoet. Wat dacht je van het planten van een van deze variëteiten? 

Feit: Rijk aan bètacaroteen, waardoor het een antioxidant is, vertraagt het de veroudering van de huid en verbetert het de kwaliteit ervan. Het versterkt ook de weerstand tegen de zonnestralen en geeft een gezonde gloed aan je huid.

PLANTEN

Voor goed smakende wortelen plant u ze in de zon. Bereid uw grond van tevoren voor: goed gedraineerde grond, zonder stenen, lichte grond en grond die voor het planten is gevoed om de kwaliteit ervan te garanderen. Wortelen houden ook van licht zanderige grond.

Wortelen kunnen midden in de winter onder een dekzeil of tunnel worden geplant, maar idealiter worden ze vanaf maart tot minstens juli in de grond geplant.

Wanneer u de zaden in een rij plant, aarzel dan niet om ze te mengen met zand.

VERZORGING

Na het verschijnen van de eerste blaadjes kunt u beginnen met het uitdunnen en uit elkaar zetten van de planten, zodat de groei niet wordt belemmerd. Pas de afstanden aan aan het type wortelen.

Geef regelmatig water om een te droge grond te voorkomen. Schoffel en mulch ter bescherming tegen onkruid.

De gevaarlijkste plaag voor wortelen is de wortelvlieg. De geel gekleurde larven vallen de wortel vanuit de wortels aan. Daarom is mulch noodzakelijk op een moestuin.

OOGST

De oogst vindt plaats vanaf juli voor de eerste planten, en strekt zich uit tot november. Sommige oogsten kunnen ook helemaal aan het begin van het seizoen plaatsvinden, in april en mei, voor vroege wortelen.

Vergeet niet om de groenten tijdens het volgende seizoen te roteren, wortelen niet opnieuw op dezelfde plaats te planten om de kwaliteit van uw grond te verbeteren.