bodembedekking_tussen_aardbeien

Mulchen is een essentiële techniek om je moestuin te laten bloeien. Hiermee kunt u de omstandigheden voor plantengroei opnieuw creëren zoals die in de natuur te vinden zijn.

Mulchen van uw tuin bestaat uit het bedekken van de grond aan de voet van uw planten met mulch gemaakt van verschillende materialen van natuurlijke, organische of minerale oorsprong.

U kunt deze techniek overal in uw tuin toepassen, maar u moet bepaalde regels respecteren en de mulch kiezen die is aangepast aan uw gewassen om deze volledig effectief te maken.

De voordelen van mulchen voor uw tuin

Op de juiste manier mulchen levert u een hele reeks voordelen op die de ontwikkeling van uw gewassen verbeteren en het beheer van uw moestuin vergemakkelijken.

– Minder water geven: kale grond vergemakkelijkt de verdamping van water uit planten. Natuurlijke mulch helpt deze verschijnselen te beperken en werkt als een spons voor een betere wateropname bij regenachtig weer. Het fungeert ook als een dikke bedekking die de grond koel houdt en voorkomt dat deze in de zomer uitdroogt.

– Voorkom het fenomeen van afplatting: klei- en leembodems hebben de neiging om na regen een korst op hun oppervlak te vormen. Door uw grond te mulchen, bijvoorbeeld met een plantaardige mulch, kunt u dit verschijnsel voorkomen.

– Minder onkruid: door uw bodem tegen licht te beschermen met een mulch voorkomt u de verspreiding van onkruid.

– Een vruchtbaardere bodem: tijdens de afbraak zal uw mulch veranderen in humus en uw bodem verrijken met voedingsstoffen die essentieel zijn voor de plantengroei.

– Minder vervuilde gewassen: uw kruipende gewassen (aardbeien, komkommers, meloenen) komen niet meer in direct contact met de grond, maar met uw mulch.

– Bevordert het leven in de bodem: mulch zorgt voor een beschermende laag die temperatuur- en vochtigheidsschommelingen vermindert. Het bevordert ook de ontwikkeling van microbieel leven aan de oppervlakte, waardoor voedingsstoffen vrijkomen die nodig zijn voor de ontwikkeling van planten (mineralisatie).

– Vermindert het risico van ziekten: de fysieke barrière van de mulch vermindert de verspreiding van ziekten die worden overgedragen door het uiteenspatten van waterdruppels wanneer deze de grond bereiken. Dit geldt met name voor meeldauwsporen die op deze manier op de bladeren en stengels dicht bij de grond worden geprojecteerd. Vermindert het risico op ziekte: de fysieke barrière van de mulch vermindert de verspreiding van ziekten die worden overgedragen door het barsten van waterdruppels wanneer ze de grond bereiken. Dit is met name het geval voor meeldauwsporen die op deze manier op de bladeren en stengels dicht bij de grond worden geprojecteerd.

Hoe kiest u uw mulch?

Er zijn twee hoofdcategorieën mulch: minerale mulch en organische mulch. Er zijn verschillende soorten en u zult de soort moeten vinden die het beste past bij uw bodem of het soort gewas dat u wilt verbouwen.

– Minerale mulch

Het is niet biologisch afbreekbaar en het gebruik ervan wordt aanbevolen voor planten die zich kunnen aanpassen aan een warm en droog klimaat.

Er zijn verschillende soorten minerale mulch zoals gebroken leisteen, grind of platte stenen. De meest gebruikte is pozzolan: dit is een vulkanisch gesteente dat rijk is aan silica en waarvan de honingraatstructuur een goede thermische isolator is.

– Organische mulch

Naast zijn functie om de bodem te beschermen, heeft dit type mulch bemestende eigenschappen wanneer het ontbindt en verandert in humus (compost). Het kan in twee categorieën worden onderverdeeld op basis van de afbraaksnelheid.

– Langdurige mulch > 4 jaar

Deze moeten worden gebruikt op meerjarige gewassen die weinig vernieuwing behoeven, zoals bomen, struiken en vaste plantenbedden. Daarom moet u ze uitsluiten als u op zoek bent naar mulch voor moestuinen.Houtsnippers: Deze bieden langdurige bescherming en u moet een stikstofrijke meststof aanbrengen voordat u ze verspreidt.

Pijnboomschors: aanbevolen voor zuurminnende planten.

Voorgecomposteerd versnipperd haagmaaisel van bomen en struiken: Als je een shredder hebt, kun je van je maaisel mulch maken. Vergeet echter niet om naaldsnoeiafval uit te sluiten om te voorkomen dat uw grond verzuurt.

• Mulch met een gemiddelde levensduur < 4 jaar

Ze kunnen worden gebruikt voor alle soorten planten en voor kortcyclische gewassen.

Grasmaaisel: U kunt uw grasmaaisel recyclen tot mulch. Maar vergeet niet om de dikte te beperken tot een paar centimeter om rotting te voorkomen.

Onrijpe compost: Gebruik alleen op planten die zich al hebben ontwikkeld. Vermijd contact met stengels en stronken om brandwonden te voorkomen.

Vlas- en hennepschil: deze mulches, met hun uitstekende thermische isolatie-eigenschappen, zijn zeer geschikt voor moestuin mulchen en eenjarige of meerjarige bedden. Bovendien maakt hun bijna neutrale of licht zure pH ze ideale mulches voor je rozenstruiken.

Dode bladeren: composteer van nature aan de voet van planten.

Boekweitdoppen: veelzijdige mulch die slakken en slakken afstoot.

Mulchen van vilt gemaakt van plantaardige vezels: het kan worden gebruikt om een meerjarig bed of een haag te maken. Het laat water en zuurstof door, maar geen licht. Deze bijzonderheid maakt het mogelijk om te worden gebruikt op een bodem die al is binnengedrongen door “onkruid” en om ze na een paar maanden in humus te transformeren.

Graanstro: dit is de zogenaamde “traditionele” mulch. Maar het is tegenwoordig moeilijk om onbehandeld biologisch stro te vinden. Bovendien heeft stro de neiging om weg te vliegen en kan het zaden van planten brengen die je niet per se in je tuin wilt zien groeien (onkruid).

Hoe mulch je je grond met succes?

Nu u weet welk type mulch het beste is voor uw gewassen en hoe lang u ze wilt beschermen, kunt u eindelijk beginnen met het mulchen van uw grond. Hier zijn enkele tips om u te helpen weten wanneer u moet mulchen en hoe u moet mulchen:

-Mulch niet bij harde wind.

-Mulch niet op bevroren grond, omdat u de opwarming ervan kunt vertragen.

-Mulch niet op onkruidgrond, tenzij u plantaardig mulchvilt gebruikt.

-Geef uw grond overvloedig water voor en na het mulchen.

-Respecteer een minimale dikte van 5 tot 10cm. Behalve boekweitschillen en hennep die een sterke dekkende kracht hebben.

-Splits uw mulchen in twee of drie fasen voordat u de aanbevolen dikte bereikt om te voorkomen dat uw jonge bloem- en groenteplanten worden verstikt.

-Respecteer de afstand bij het maken van je vaste plantenbed, zodat ze je mulch een of twee jaar na het planten bedekken.

-Voeg elk jaar 2 tot 3 cm mulch toe om verliezen bij gebruik van kortlevende organische mulch te compenseren. -Als je je mulch in de grond wilt verwerken, doe dat dan in de herfst.