bemesten

Een goed gevoede bodem is levendiger. De opslagcapaciteit van voedingsstoffen wordt verbeterd door middel van meststoffen. Planten hebben toegang tot alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en ontwikkelen zich perfect.

Planten onttrekken voedingsstoffen aan de bodem in verschillende hoeveelheden, afhankelijk van de soort. Sommige planten, zoals meloenen of tomaten, zijn erg gulzig en putten de bodem uit, terwijl andere zeer specifieke voedingsbehoeften hebben. Het is daarom interessant om natuurlijke meststoffen op het juiste moment en gericht op het soort gewas toe te passen om de aarde terug te geven wat we haar met de oogst van fruit, groenten en andere bloemen hebben ontnomen.

Na verloop van tijd verliest een overgeƫxploiteerde bodem zijn vermogen om voedingsstoffen op te slaan. Hij wordt arm en planten gedijen niet. Ze hebben steeds meer inputs nodig (o.a. meststoffen). Behoud van het ecosysteem van de bodem met behulp van bodemverbeteraars is essentieel.

Essentiƫle voedingsstoffen voor een gezonde plant

Drie elementen zijn essentieel voor de goede gezondheid van planten

– Stikstof (N), dat groei mogelijk maakt en een essentieel element is voor bladgroenten en planten die voor hun blad worden geteeld;

– Fosfor (P), dat zorgt voor wortelvorming en een betere weerstand tegen ziekten;

– Kalium (K), dat betrokken is bij het fotosyntheseproces, zorgt voor meer bloei, productie en een betere weerstand tegen koude.

Andere elementen, die soms een beetje worden vergeten, zijn ook zeer belangrijk omdat een tekort ervan ziekten kan veroorzaken.

– Calcium, dat betrokken is bij de celvorming.

– Koper, ijzer en magnesium, die helpen bij de vorming van chlorofyl. Een ijzertekort kan een bekende ziekte veroorzaken: chlorose, die bladverkleuring veroorzaakt.

– Borium dat helpt bij de groei van stengels en de vorming van zaden;

– Zink dat de groei van planten en de synthese van chlorofyl mogelijk maakt.

Deze voedingsstoffen komen van de grond naar de plant dankzij de wortels. Daarom kunt u natuurlijk fosfaat of andere wortelstimulerende producten toevoegen om de overdracht van voedingsstoffen van de bodem naar de plant te optimaliseren.

In het algemeen zorgt bemesting van uw bodem ervoor dat uw planten gezonder zijn, meer weerstand hebben, beter groeien en meer produceren!