Hoe plant en kweek je tomaten?

2 min te lezen
Deel
tomaten_plukken

Tomaten, afkomstig uit Peru, kwamen pas laat in Europa en in de moestuin. Lange tijd werden ze als giftig beschouwd. Tegenwoordig worden ze gegeten als groenten, hoewel het vruchten zijn.

Er zijn vele variëteiten en de laatste jaren is er een duidelijke opleving van de zogenaamde “oude” tomaten. Rood, oranje, geel, zwart, groen, runderhart, kers, druif… je hebt veel keuzes en smaken voor je tuin.

PLANTEN

Hoewel ze de voorkeur geven aan een warm klimaat, kunnen tomaten overal worden gekweekt. Geef de voorkeur aan zonnige locaties.

Zaaien gebeurt in maart.

Voor het planten is het belangrijk om de grond schoon te maken. Voeg compost en mest toe om een goede bodemkwaliteit te garanderen.

Afhankelijk van de regio kunt u de planten tussen eind april en begin mei planten. Hoe dieper u uw planten plant, hoe meer ze beschermd zijn tegen het weer.t is essentieel om staken aan je planten toe te voegen.

VERZORGING

Tomaten behoren tot de gemakkelijkste groenten en fruit om te kweken.

Geef regelmatig water. Let er wel op dat u alleen de onderkant water geeft, want als u de tomaten of de bladeren nat maakt, loopt u het risico bepaalde ziekten te ontwikkelen, zoals meeldauw.

Verwijder, naarmate de planten groeien, de dode bladeren zodat de vruchten goed kunnen rijpen dankzij de zonnestralen. Dit voorkomt ook de ontwikkeling van ziekten.

OOGST

Zelfs als u ze het hele jaar door in de winkels kunt vinden, zult u tot eind mei of begin juni moeten wachten om uw kleintjes te oogsten. En soms zelfs iets later als de zon tijdens de teelt schaars was.

Cherrytomaten kunnen al in november worden geoogst.

Feit: Tomaten bevatten zeer weinig calorieën, met minder dan 20 calorieën per 100 g tomaten.

2 min te lezen
Deel