Het gazon bij de buren niet groener

3 min te lezen
Deel
gazon

Een weelderig groen en gezond gazon is de trots van elke hobbytuinier. Als u niet wilt dat uw droom van een groen tapijt eindigt in een nachtmerrie van kale plekken en onkruid, is een beetje inspanning en vooral regelmatige zorg vereist.

De lentekuur voor het gazon

Zodra de wintervorst vaarwel heeft gezegd, is het de juiste tijd voor een uitgebreide lentekuur. Een veel voorkomende fout is het beschadigen van het gazon met een verticuteermachine zodra het begint te groeien. Geef uw gazon in plaats daarvan een beetje tijd en doe eerst enkele maaibeurten en maai niet korter dan 4 cm. Pas na twee tot drie keer maaien kan er geverticuteerd worden.- Doe dit alleen wanneer het echt nodig is, afhankelijk van de sterkte van de graszode. De lente is ook de beste tijd om het gazon de juiste hoeveelheid voeding te geven voor de komende maanden. Wanneer dit met een organische meststof gebeurd is het gazon verzekerd van voldoende voeding voor de eerste 3 tot 4 maanden.

Wat moet worden overwogen voor een zomergazon

Maai niet te kort (niet korter dan 4 cm), maar maai wel regelmatig: dit is de vuistregel voor grasmaaien tijdens lente en zomer. Als je regelmatig het gras maait heb je een veel betere kans op een dicht en sterk gazon. Maai bij temperaturen van 25 °C of hoger niet korter dan 6 cm om verbranding van het gras te voorkomen. Bij temperaturen boven de 30 °C kun je het gras beter niet maaien.  Na de eerste bemesting in het voorjaar kunt je de 2e bemesting met een organische meststof nu doen rond half juni. Vergeet niet het gazon voldoende te besproeien met water, vooral als het midden in de zomer droog is. Geef niet elke dag water, maar als je water geeft, doe het dan grondig en laat de beregening een aantal uren duren!

Het gazon bemesten voor de herfst? Ja graag!

Vooral als een preventieve versterking voor het koude seizoen, kan het gazon in het najaar een 3e bemesting met een kaliumrijke herfstgrasmeststof gebruiken. U mag nu ook de zwaar overgroeide (mos en/of onkruid) oppervlakken behandelen en deze zelfs indien nodig verticuteren. Het is zelfs mogelijk om kale plekken in het gazon opnieuw in te zaaien tot oktober. Maar eind oktober zal de laatste keer grasmaaien moeten worden gepland. Maai niet korter dan 4 cm en verzamel de maairesten en ruim deze op.

“In de herfstperiode is het belangrijk om vallende bladeren regelmatig van het gazon te verwijderen, zelfs tijdens de winterslaap, zodat er onder de bladeren geen schadeplekken kunnen ontstaan – dat bespaart je werk in de volgende lente”

Lente

  • Regelmatig maaien van het gazon tot 4 centimeter
  • Toepassing van een langwerkende organische gazonmeststof

Zomer

  • Regelmatig maaien
  • Een volgende bemesting in de periode midden tot eind juni
3 min te lezen
Deel