gazon_maaien

Het maaien van uw gazon is een essentieel onderdeel van het bereiken van een schoon en gezond gazon.

Heb je ooit het verschil in uiterlijk opgemerkt tussen twee naburige gazons in hetzelfde blok? Naast de regelmaat van het maaien, spelen veel parameters een rol in deze kunst gericht op het verkrijgen van een mooi groen tapijt. Hier ontdekt u alle geheimen die het talent van de tuinman smeden als het gaat om grasmaaien!

Waarom je gazon maaien?

Maaien heeft verschillende doelen:

– een esthetisch en regelmatig aspect krijgen;

– versterk de grassen en produceert krachtigere bladeren;

– zorgen voor de ontwikkeling van de wortels om meer dichtheid en een mooie homogeniteit van het gazon te verkrijgen ;

– beweging vergemakkelijken als het gazon bestaat uit een mengsel van grassen die het mogelijk maken om op te lopen, vooral op looppaden.

gazon maaien

Welke tool te kiezen?

Afhankelijk van de ondergrond, de helling, maar ook de tijd die de tuinman aan zijn gazon kan besteden, wordt de keuze gemaakt voor verschillende opties:

Klassieke grasmaaiers

Het is belangrijk om een maaier te kiezen waarvan de kracht en maaibreedte zijn aangepast aan het te maaien oppervlak. U moet altijd naar deze punten vragen voordat u een grasmaaier koopt. Hoe meer vermogen en hoe breder de maaibreedte, hoe sneller de klus met een minimum aan inspanning in grote gebieden wordt uitgevoerd.

De elektrische maaier is ideaal voor gazons van minder dan 250 m². Het is geurloos, licht om te hanteren, start gemakkelijk en maakt weinig geluid. Het enige nadeel is de draad, die vervelend kan zijn, en de noodzaak om verbinding te maken met een stopcontact. Kies je echter voor een model met een accu, dan is het probleem opgelost! In dit geval moet u een tweede batterij hebben om de autonomie van de maaier uit te breiden zonder het werk te lang te onderbreken.

Thermische maaiers worden gebruikt voor gebieden van 250 m² of meer. Er zijn duwmodellen (sleepmaaiers genoemd) en zelfrijdende modellen. Dit laatste neemt de vorm aan van een klein voertuig waarop de tuinman zit. Het is ideaal als de fysieke conditie van de tuinman hem niet toestaat om langdurige inspanningen te leveren, maar ook wanneer het land erg groot is (meer dan 500 m²). Thermische maaiers zijn krachtig en bieden bewegingsgemak, maar ze zijn luidruchtig, zwaar, stinkend en vereisen regelmatig onderhoud en motorrevisies.

De mulchmaaier versnippert het gras tot fijne vlokken en laat het als bodembedekker achter. Het gras dat op zijn plaats blijft, beschermt de grond tegen hitte en bespaart water. Nog een voordeel: een natuurlijke bijdrage van organisch materiaal aan de bodem die het zal voeden tijdens de afbraak. Deze maaier moet echter vaker worden gebruikt dan een conventionele maaier.

De grasmaaier robot

De robotmaaier heeft alles om te behagen! De nieuwe modellen werken onder alle omstandigheden en zijn zeer discreet qua geluid.  Autonoom, de robot werkt alleen volgens vooraf gedefinieerde parameters, hij keert terug naar zijn basis en doet het werk voor u met als resultaat een constant perfect gazon.

Traditionele tools

De handmaaier (spiraalvormig) gebruikt alleen de energie van de tuinman. Met deze tool is het noodzakelijk om minstens één keer per week in het seizoen te maaien. Het is ideaal voor tuinen van minder dan 100 m². Goedkoop om te kopen, het vereist geen fossiele energie en produceert geen geur of geluid.

Om het gazon op de traditionele manier te maaien, geeft de zeis goede resultaten, maar vereist het leren van het gebaar en slijpen. Wees voorzichtig, verwacht niet dat u een absoluut perfect Engels gazon krijgt met dit instrument dat moet worden gereserveerd voor de tuinman die een meer natuurlijk aspect kan accepteren.

Wanneer en op welke hoogte moet ik mijn gazon maaien?

Gazons moeten worden gemaaid van maart tot oktober, behalve in het uiterste zuiden waar ze zelfs tot in december kunnen groeien. Maai in de late namiddag omdat de dauw ’s morgens nog aanwezig is, overdag is er te veel zon, vooral midden in de zomer.

Wanneer u moet maaien hangt af van uw locatie en klimaat. Voor gematigde klimaten vindt de eerste maaibeurt plaats in maart, het gras wordt dan tot de zomer eenmaal per week gemaaid. De maaihoogte in deze periode wordt ingesteld tussen 2 en 5 cm, afhankelijk van het gewenste resultaat, de aard van de grassen en het gebruik van het gazon.

In de zomer maait u om de 15 dagen. Stel de maaihoogte in op 10 cm om de bodem met een dikke laag te beschermen. Het gazon zal minder verbranden, de bodem wordt beschaduwd (en tegelijkertijd worden de wortels van de grassen afgeschermd) en er wordt water bespaard.

Verlaag in de herfst de maaihoogte en maai om de 10 dagen. De laatste maaibeurt moet plaatsvinden in oktober vóór de vorst op een hoogte van 7 cm.

Wat zijn de geheimen van een goed gemaaid gazon?

Het gebruikte mes moet perfect scherp zijn om een goed resultaat te verkrijgen. Zo niet, dan wordt er onregelmatig gemaaid en zullen de grassprieten verzwakken, geel worden en vatbaar zijn voor ziekten.

Maai in regelmatige stroken, eerst in de lengte van het gazon, de stroken op de terugweg 10 cm overlappend en zo verder.

Maai nooit meer dan 1/3 van de hoogte van het gras om de grassen niet te verzwakken.

Gebruik een kantensnijder om de toegang rond obstakels (bomen, schommel, hondenhok, bloembedden…) vrij te maken om de doorgang van de maaier te vergemakkelijken.

Kortom, zoals vaak het geval is bij tuinieren, zorgt goed en goed onderhouden gereedschap voor efficiënt werk en een zeer bevredigend resultaat als de tuinier regelmatig werkt. Goed geslepen messen en regelmatig maaien op de juiste tijd en hoogte, afhankelijk van het seizoen, zijn de geheimen die zorgen voor een gazon dat door iedereen wordt bewonderd!