2 min te lezen
Deel
orchidee_bloemen

Oorspronkelijk afkomstig uit tropische landen, heeft de orchidee een groot deel van de wereld gekoloniseerd. De orchideeënfamilie is de meest gevarieerde ter wereld met meer dan 25 000 soorten!

De meest voorkomende variëteit in de handel is zeker de Phalaenopsis (hybride). Ook wel bekend als de vlinderorchidee, vanwege zijn karakteristieke vorm en zijn roze, paarse en witte tinten.

Feit: hoewel orchideeën meestal in potten worden gehouden, groeien veel van hen van nature aan de boom!  Ze halen hun voedingsstoffen en vocht uit de atmosfeer.  Er is echter een specifiek klimaat nodig om ze goed te laten groeien.

PLANTEN

De orchidee is nogal gevoelig voor zijn blootstelling. In direct contact met de zon dreigt het te sterven, maar als het niet genoeg licht ontvangt, zullen de bloemen moeite hebben om te groeien.  Kies dus voor een lichte plek maar zonder direct contact met de zon.

Kies voor een transparante pot! Voor de goede ontwikkeling van de wortels heeft het de voorkeur dat ze in contact staan met het licht.

Wat de temperatuur betreft, zal de orchidee zich gemakkelijk aanpassen aan de temperatuur van uw huis. Tijdens de zomermaanden kunt u uw plant meenemen in de tuin of op het balkon om hem wat frisse lucht te geven.

VERZORGING

Geef twee keer per maand water in de winter en een keer per week in het voorjaar en de zomer. Water op zijn bladeren spuiten zal het veel goeds doen.

Breng indien nodig wat vloeibare meststof voor orchideeën mee wanneer je bloem net nieuwe bladeren heeft geproduceerd. Hierdoor kan het zijn energieverlies goedmaken.

Als de bloei voorbij is, knip dan de verwelkte stengels die bloemen hebben gegeven af om ze opnieuw te zien bloeien.

Verpot je bloemen elke 2 jaar met potgrond.

De belangrijkste vijand van de orchidee is de wolluis.

Overmatig water geven bevordert ook het verschijnen van vlekken en schimmels.

GENIETEN

Binnenshuis kan je orchidee op elk moment van het jaar bloeien.

Het geeft bloemen gedurende 2 tot 4 maanden, of zelfs meer, afhankelijk van de zorg die je het geeft.

2 min te lezen
Deel