Altijd mooie rozen

3 min te lezen
Deel
rode_roos

De mens is al sinds eeuwen verliefd op de roos. Dat blijkt uit de vele met toewijding geteelde soorten met hun grote variaties in kleur, geur, bladvorm en bloeimoment. Als symbool van liefde en geluk kreeg de roos daarbij de mooiste namen. Zo kennen wij de ‘Leonardo da Vinci’, de ‘Concerto’, de ‘Boul de Neige’ en de ‘Princess of Wales’. En natuurlijk hebben ook vele grootheden hun ‘eigen’ roos.

Verzorging

Wanneer u een keus heeft gemaakt uit het uitgebreide aanbod in rozen is het van groot belang een juiste standplaats te kiezen. Om volop te kunnen genieten van de bloemenpracht en heerlijke geur moet u de roos een zonnige, luchtige plaats geven. Dat is bovendien goed om ziekten en plagen te voorkomen. U kunt natuurlijk ook problemen voorkomen door te kiezen voor rozen die minder gevoelig zijn voor ziekten.

Rozen planten met aandacht

De ideale tijd om te planten is tussen  oktober en eind april. Rozen in container- potten kunnen het gehele jaar geplant  worden, uiteraard bij vorstvrij weer.

Containerplanten

1.  Graaf een plantgat van ca. 60 x 60 cm en 50 cm diep;

2.  Verwijder voorzichtig de container;

3.  Plaats de roos direct in het plantgat;

4.   Vul het plantgat met aarde op en zorg ervoor dat de entplaats minstens 5 cm onder de aarde komt;

5.   Aarde goed aandrukken en ruim water geven.  Vervolgens afvullen  met aarde en stevig aantrappen.

Rozen met wortelkluit

1.  Graaf een plantgat van ca. 40 x 40 cm en 50 cm diep. Belangrijk is  dat de aarde voor het afvullen luchtdoorlatend is. Zware grond met potgrond mengen;

2.  Verwijder de transportverpakking zoals voorgeschreven. De bovengrondse uitlopers zijn meestal plantgereed ingekort;

3.  Zorg ervoor dat de entplaats minstens 5 cm onder de grond komt;

4.  Wortels goed naar de wanden uitspreiden en voor 2/3 met aarde bedekken en overvloedig water geven. Wanneer het water volledig is opgenomen, de aarde stevig aantrappen en de plant opnieuw begieten.

Snoei voor groei

Om uw struik- en stamroos krachtig en gezond te houden is regelmatige snoeien belangrijk. U kunt dan ieder jaar van nieuwe bloei genieten.  Een krachtige terugsnoei zorgt voor sterke en bloemrijke uitlopers.


1.  Zodra de vorstperiode is afgelopen (eind maart),  is het tijd voor de belangrijke voorjaarssnoei.  Gebruik altijd een scherpe snoeischaar.

2.  Verwijder alle zieke, verzwakte of te dunne  kromgegroeide takken. Wanneer takken in elkaar  zijn verstrengeld, moet de naar binnen gerichte tak  worden weggesnoeid. Ook zogenaamde wilde  scheuten, onder de entplaats, verwijderen.

3.  Laat uiteindelijk 3 tot 4 gezonde takken staan  en snoei deze terug tot 3 tot 6 cm boven de grond.

4.  Snoei altijd terug (schuin)  tot 1 cm boven een oog  dat naar buiten is gericht.

5.  Na het snoeien bemesten voor een goede hergroei.  Gebruik een flinke laag koemest of gedroogde  koemest of speciale rozenmest.

6.   Snijd uitgebloeide rozen en rozen  die u ’s zomers in een vaas wilt  zetten altijd boven een vijfblad af.

7. Rozenuitlopers in de herfst licht     terugsnoeien en de entplaats    aanheuvelen. Afgevallen blad  gedurende het gehele seizoen  verwijderen en niet composteren,  maar in de groencontainer afvoeren.

Optimale bescherming tegen ziekten en plagen

Is gekozen voor een goede zonnige standplaats? En is er ondanks de goede verzorging toch sprake van ziekten en plagen? Dan helpen de producten van Protect Garden u om de rozen weer in optimale conditie te brengen. 

Geef water met zorg! Vooral in de zomer hebben onze rozen regelmatig water nodig. Ze mogen daarom nooit uitdrogen. Het is belangrijk om de bladeren niet onnodig nat te maken bij het water geven, maar direct van onderaf op de wortels te gieten. Dit vermindert het risico op schimmelinfecties.

3 min te lezen
Deel