trots_op_je_gazon

Gras is over het algemeen een belangrijk element in de tuin. Het weerspiegelt vaak het beeld van de tuinman die het cultiveert. Sommigen maken er een passie, een plicht en zelfs een filosofie van… Terwijl anderen het laten evolueren met de seizoenen die allerlei soorten onkruid verwelkomen.

Er zijn tips voor iedereen, maar gazononderhoud vergt altijd een zekere inspanning.

1. MAAI REGELMATIG

Hoe vaker je je gazon maait, hoe krachtiger het wordt als het teruggroeit (zoals een baard). We raden aan om één keer per week te maaien tijdens de vegetatiecyclus.

2. VOED HET GAZON

Om te groeien, verbruikt gras de voedingsstoffen in zijn grond. Het is daarom belangrijk om van tijd tot tijd nieuwe voedingsstoffen toe te voegen.

Laat om te beginnen je oude grasmaaisel op zijn plaats. Dit is een uitstekende stikstofrijke meststof. Koffiedik is ook een goede stikstofmeststof.

Verspreid kunstmest in het voor- en najaar wanneer de grond nat is. Hierdoor kan de bodem de voordelen van de meststof beter opnemen.

3. GEEF REGELMATIG WATER

U kunt het beste aan het eind van de middag of zelfs ’s avonds water geven. De grond is dan losser en de verdamping is veel minder belangrijk!

Aanbevolen wordt om eenmaal per week overvloedig water te geven. Te veel water geven bevordert het ontstaan van mos.

4. WEG MET ONGEWENSTE GASTEN

Er zijn nu vallen en insecticiden, maar de natuur is goed en het is interessant om bepaalde planten als afweermiddel te gebruiken.

Er zijn veel planten met een afwerende werking: citronella houdt muggen weg, rozemarijn houdt slakken weg, citroenmelisse houdt mieren weg, goudsbloemen houden kwakgras weg… Je moet proeven doen in de tuin om te zien wat werkt.

5. ZORG VOOR DE APPARATUUR

Maaiers zijn een bijna onvermijdelijke investering. U kunt er net zo goed voor zorgen dat u kwalitatief goed materiaal hebt om het op den duur te behouden.

Een slecht geslepen mes snijdt ongelijk en scheurt het gras. Hierdoor wordt het gras geel. Bezoek uw monteur om de conditie te verbeteren.