rups_buxusmot

Heb je buxus in je tuin? Dan is dit artikel iets voor jou! Buxusmot zijn kleine vlinders die extreem schadelijk zijn voor je buxus, dus het is altijd belangrijk om op te letten voor besmetting!

Wat zijn buxusrupsen?

De buxusmot zijn motten, waarvan de rups zich voedt met buxusbladeren. Hoewel ze klein van maat zijn, kunnen ze veel schade toebrengen aan je buxusbomen, dus het is belangrijk om snel en met de juiste producten te handelen!

Buxusmot is bijna het hele jaar door een probleem.  Over het algemeen komen rupslarven aan het begin van de lente naar buiten en eten de bladeren en het hout op.  Volgende maand worden het vlinders die honderden eieren leggen. Deze eieren komen na een paar dagen uit  en de cyclus herhaalt zich.  Er kunnen maximaal 3 generaties per jaar zijn.  In de winter bouwen rupsen hun cocon en wachten ze om terug te komen in het voorjaar!

Hoe herken je buxusmot?

De rupsen hebben een zwarte kop en een groen lichaam met zwarte stippen. Het kan echter moeilijk zijn om ze te herkennen omdat ze meestal in het midden van de buxus zitten en opgaan in de kleur van de boom De motten zijn erg klein met witte en bruine vleugels.

Ze komen meestal ’s nachts uit en vliegen rond de buxus..

Als je buxus besmet is, zul je overal webben zien. Als je bij het bekijken van je buxusplant gemakkelijk een paar webben kunt vinden, kun je er zeker van zijn dat hij vol rupsen zit en is het tijd om in te grijpen.

Je kunt buxusmot ook ontdekken als de bladeren bruin worden. Een effectieve manier om ze op te sporen is ook het plaatsen van een feromoonval, die de motten aantrekt en vangt.

Hoe behandel je buxusmot?

De eerste stap is het afknippen en snoeien van ongeveer de helft van de hoogte van de struiken. Hoewel deze snoei aanzienlijk lijkt, is dit geen probleem voor de buxus, omdat deze heel gemakkelijk nieuwe takken laat groeien. Deze takken moeten onmiddellijk worden weggegooid en verbrand om te voorkomen dat buxusmot hun weg naar de struik terugvinden. Het is ook nuttig om te proberen een paar rupsen met de hand weg te halen, hoewel het bijna onmogelijk is om ze allemaal te krijgen.

Een truc die je kan toepassen is om een zeil onder de boom te leggen en het te schudden of met water te besproeien zodat de rupsen en eitjes eraf vallen.

Hoewel bovenstaande methoden helpen, zijn ze niet volledig effectief, en zijn er insecticiden nodig.

Wat insecticiden betreft, kunt u insecticiden gebruiken die bedoeld zijn voor buxusmot, of zwarte zeep, die de insecten uitdroogt.

Hoe voorkom je buxusmot?

Hoewel er behandelmethoden bestaan, is preventie de beste methode in termen van kosten en effectiviteit.

– Controleer aan het begin van de lente of er geen rupsen uit hun overwinteringsstadium zijn gekomen. Als dit het geval is, gebruik dan een insecticide dat hiervoor bedoeld is.

– Plaats een feromoonval naast de buxus die motten vangt en u informeert over hun aanwezigheid