Verwijder plantenmijten door middel van natuurlijke methoden

3 min te lezen
Deel
spintmijt

Niet alle plantenplagen zijn insecten: onder de organismen die de moestuin aanvallen, vinden we ook enkele soorten mijten, geleedpotigen die onder de spinachtigen vallen. De bekendste is de rode spintmijt, die we vaak tegenkomen in de zomertuin.

Het gevaar van deze kleine ongewervelden is dat ze moeilijk op te sporen zijn. Omdat ze zo klein zijn, is het moeilijk om ze met het blote oog te onderscheiden.

We zoeken uit hoe we aanvallen van mijten kunnen herkennen en wat de biologische technieken zijn om ze te voorkomen en te bestrijden

Wat zijn mijten?

In de grote familie van mijten vinden we verschillende geleedpotigen, onder de bekendste kunnen we teken en huisstofmijt noemen, die vooral worden gevreesd vanwege de allergieën die ze kunnen veroorzaken.

In de landbouw hebben we het over plantmijten die zich met planten voeden en ze beschadigen. Er zijn echter ook mijten die ons kunnen helpen bij de biologische verdediging van gewassen. Het zijn nuttige organismen die kunnen worden ingezet tegen bladluizen, haliotiden en andere ongewenste insecten. In dit artikel gaan we specifiek in op mijten die schade toebrengen aan groente- en fruitplanten, maar het is belangrijk te weten dat er nuttige mijten bestaan, zodat we verdedigingsmethoden kunnen zoeken die hen respecteren.

Fytofagote mijten en schade aan planten

Fytofage mijten voeden zich met plantensap, dat ze opzuigen door te steken met hun beet. De meest voorkomende is de rode spintmijt, die bijna alle fruit- en groenteplanten aantast.

Deze kleine geleedpotigen kunnen zich snel voortplanten, vooral bij zacht weer, zodat ze zich kunnen vermenigvuldigen en de plant verzwakken.

De schade die ze brengen is niet beperkt tot het zuigen van sap, ze kunnen ziekten overbrengen, met zeer ernstige gevolgen voor de getroffen planten.

Hoe herken je mijten?

Omdat ze erg klein zijn, zijn mijten moeilijk op te sporen, maar we kunnen de symptomen van hun aanvallen op de bladeren opmerken. Aangetaste bladeren vertonen meestal vergeling of verkleuring; ze kunnen ook omkrullen of verkreukelen als reactie op de steken die ze oplopen. Alleen met grote zorgvuldigheid of een vergrootglas kunnen we de aanwezigheid van deze organismen, die slechts enkele millimeters groot zijn, onderscheiden.

Sommige mijten, zoals de rode spint, maken kleine webben, die aan de onderkant van het blad te zien zijn.

Hoe mijten te voorkomen?

Plantenmijten komen voor bij warm, droog weer; in feite zijn ze een typische zomertuinplaag. Een vorm van preventie kan zijn om vaak water te geven, zelfs vocht op de bladeren te strooien. Laten we echter voorzichtig zijn, want vocht op bladeren is niet altijd een goed idee, omdat het schimmelziekten kan bevorderen.

Als afweermiddel kunnen we natuurlijke doe-het-zelf preparaten gebruiken, zoals knoflook en brandnetel.

Lieveheersbeestjes zijn natuurlijke roofdieren van mijten; het is de moeite waard om hun aanwezigheid aan te moedigen.

Hoe zich te ontdoen van mijten?

Als we aanvallen van mijten vaststellen, is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen, om te voorkomen dat deze organismen zich uitbreiden en door hun werking de gewassen aanzienlijk verzwakken. Als de aanval plaatselijk is, kun je ervoor kiezen de aangetaste bladeren te verwijderen.

In de biologische landbouw zijn er verschillende insecticiden die de mijten kunnen elimineren: zwavel kan worden gebruikt (met aandacht voor de mogelijke fytotoxiciteit), of olieachtige producten (zachte kaliumzeep, witte olie, sojaolie).

3 min te lezen
Deel