krulziekte

Heb je een perzik, nectarine, abrikozen – of amandelboom? Vallen de bladeren af, krullen ze op met blaasjes? Dan is hij waarschijnlijk besmet door bladkrul.

Wat is bladkrul?

Bladkrul, ook wel perzikblaar genoemd, is een ziekte die meestal perziken en nectarines treft, maar ook abrikozen- en amandelbomen kan aantasten. Bladkrul is te wijten aan een schimmel en soms een plaag. Deze ziekte blokkeert het fotosyntheseproces, waardoor de boom hoogstwaarschijnlijk geen vruchten zal produceren.

Hoe bladkrul te herkennen?

Bladkrul is gemakkelijk op te sporen omdat de symptomen zeer specifiek zijn. De bladeren raken misvormd, blazen op en creëren blaarachtige rode ballen. Als de ziekte niet wordt behandeld of bestreden, krullen de bladeren op en drogen ze uit.

Hoe behandel je bladkrul?

Zodra je de eerste tekenen van bladkrul ziet, moet je onmiddellijk in actie komen voordat het onomkeerbaar wordt. Bladkrul is niet echt te genezen, maar je kunt de verspreiding van de ziekte voorkomen om de boom te redden. Verwijder de besmette delen van de boom (bladeren en takken) en verbrand ze (doe ze niet in uw compost, want dan besmet u andere bomen).

Nadat u alle besmette delen hebt verwijderd, besproeit u de boom met een behandelingsmethode. De beste behandeling is het “Bordeaux Mengsel” (ook wel “bordo mix” genoemd) dat helpt bij veel ziekten, waaronder bladkrul. Het is een mengsel van koper, sulfaat en ongebluste kalk dat u in de winkel kunt vinden en waarmee u de boom van boven naar beneden besproeit.

Als de boom eenmaal volledig geïnfecteerd is, is er meestal niet veel meer aan te doen om hem te genezen, want bladkrul komt elk jaar terug.

Hoe voorkom je bladkrulling?

Om bladkrul te voorkomen, zijn er elk jaar 2 stappen te volgen: één in de herfst en één in de lente.

In de herfst, wanneer de bladeren van de boom vallen, verbrand ze om ervoor te zorgen dat de ziekte (die niet merkbaar is in de herfst maar toch aanwezig kan zijn) niet op de grond blijft liggen. Besproei uw boom vervolgens met Bordeauxmengsel.

Besproei uw boom in het voorjaar van maart tot mei om de 2 weken met Bordeaux mengsel