2 min te lezen
Deel
gebrekziekte_buxus

Weelderige groei en weelderig groen: zo wil je je tuin hebben. Maar soms verzwakt een plant. Niet alleen de locatie beïnvloedt hoe bloemen, struiken en bomen gedijen, maar ook de voeding van planten speelt een fundamentele rol. Een gebrek aan voedingsstoffen komt tot uiting in het uiterlijk, door bladverkleuring of slechte groei. Als de juiste voeding ontbreekt, kunnen planten misschien een tijdje overleven, maar ze zullen niet goed ontwikkelen.

Hoe herken je een tekort aan voedingsstoffen?

Vaak wordt ondervoeding opgemerkt op de bladeren. Chlorose staat bekend als de zich verspreidende vergeling in het midden van het groen. Bladeren kunnen slechts gedeeltelijk, maar ook volledig geel worden. Als het weefsel uiteindelijk bruin wordt, sterft het langzaam af. Deze veranderingen worden necrose genoemd.  Zelfs de vruchten kunnen tekenen vertonen: bij een tekort aan voedingsstoffen barsten radijzen bijvoorbeeld.

Hoe ontstaat een tekort aan voedingsstoffen?

De meest voor de hand liggende oorzaak: gebrek aan bemesting. Wie zijn planten helemaal niet voedt, loopt het risico belangrijke voedingsstoffen tekort te komen. Ook eenzijdige bemesting kan leiden tot gebrek verschijnselen. Maar wie te veel aan voeding denkt, kan zich ook vergissen, want sommige voedingsstoffen beïnvloeden elkaar. Te veel kalium bijvoorbeeld kan de opname van magnesium vertragen. Als planten veel stikstof krijgen, hebben ze ook veel kalium nodig.

Hoe kunnen tekorten aan voedingsstoffen worden voorkomen?

Allereerst is het belangrijk dat de basis goed is: als de zandgrond erg doorlatend is, kan hij niet lang goed weefsel vasthouden. Zware leemgronden daarentegen geven waardevolle mineralen en sporenelementen slechts zeer aarzelend af. In beide gevallen helpt het om de bodem te verbeteren. Bovendien kan een bodemtest informatie geven over de pH-waarde en laten zien hoeveel voedingsstoffen de bodem bevat.

De sleutel tot gezonde planten, is een evenwichtige voorziening op maat van de plant. Elke plant heeft zijn eigen behoeften. Als de planten in potten en kuipen groeien, kan gemakkelijk aan individuele wensen worden voldaan. In weelderige vaste plantenbedden, bezaaid met grassen en struiken, is de verschillende toevoer iets moeilijker. Hier is een universele meststof de oplossing.

2 min te lezen
Deel