emmer_houtas

As is een gerecycleerd product van natuurlijke oorsprong dat kan worden gebruikt in de biologische tuinbouw, op dezelfde manier als bijvoorbeeld mest of compost.

Wat zijn de voordelen van houtas in de tuin?

– Houtas is zeer goed voor de bodem. Het is namelijk rijk aan mineralen zoals fosfor en kiezelzuur, maar ook aan sporenelementen, calcium en kalium.

– Het bevordert de bloei van fruitbomen, zodat het in het voorjaar aan de voet van fruitbomen en perkplanten kan worden gestrooid of in het najaar aan de voet van citrusbomen om de bloei en een goede vruchtzetting te ondersteunen.

– Houtas helpt ook de zuurgraad van de grond te corrigeren. Daarom wordt houtas niet aanbevolen voor bodems met een zeer basische pH (zoals kalksteen), of voor planten die van zure bodems houden. (framboos, rabarber, bosbes, aardappel…).

– Houtas is in kleine hoeveelheden composteerbaar. Vanwege het hoge kalkgehalte kan het de bacteriële activiteit van de compost belemmeren en de afbraak van de afgedankte schillen vertragen.

Welke houtas te gebruiken in de tuin?

– U moet as van brandende planten of onbehandeld, ongeverfd en ongelakt hout gebruiken.

– Het mag echter niet worden gebruikt als u chemische aanmaakblokjes, geverfd of gelakt klein hout, multiplexschrootjes hebt gebruikt om uw vuur aan te steken.

– In dat geval loopt u het risico uw tuin te besmetten met giftige stoffen die terugkomen op uw bord bij het eten van fruit of groenten.


Hoe gebruik je houtas in de tuin?

– Zorg er eerst voor dat de as volledig is afgekoeld en zeef hem om de grote stukken te verwijderen.

– Om ze te bewaren, raden wij u aan ze in waterdichte zakken op een droge en beschutte plaats te bewaren. Als ze nat worden, worden ze onbruikbaar.

– Strooi 2 grote handen as per m² per jaar. Als u dat overschrijdt, riskeert u uw bodem uit evenwicht te brengen en te verstikken!

Waar de as te verspreiden?

– Strooi de as op het gazon

– Strooi de as in de moestuin op bolgroenten (uien, knoflook, sjalotten…), rond tomaten/bonen/erwten, tussen groenten

– Strooi de as in bloembedden (rozen, pioenen…)