iris_bloem

Iris zijn zeer bekende en aanwezige bloemen in vele tuinen, en zeer aangenaam! Het is een overblijvende bloem van de Iridaceae familie, die meestal als bol wordt verkocht, en die grote, kleurrijke en geurige bloemen produceert, vaak in blauwe en paarse tinten, maar ook geel, oranje, roze/rood etc..

De uiteindelijke hoogte van de plant kan variëren van 20 tot 90cm! Hij wordt geplant van september tot juni voor een bloei van januari tot augustus, maar een herfstbeplanting is aan te bevelen!

Feit: Door variëteiten van dwerg iris, intermediaire iris en grote iris te mengen, die een gespreide bloei hebben, is het mogelijk om 2 maanden non-stop bloemen te hebben!

PLANTEN

Irissen groeien gemakkelijk in gewone grond, zelfs droog en kalkrijk, met een sterke blootstelling aan de zon (minstens 3/4 van de dag). Pas op voor te zware en te kleiachtige grond die in de winter te veel water vasthoudt, want dan kunnen de bollen gaan rotten.

Bereid de grond vóór het planten goed voor door de grond diep om te woelen om alle sporen van onkruid te verwijderen en een gemakkelijke ontwikkeling van de wortels mogelijk te maken. Profiteer ervan om grind of grof zand toe te voegen als de grond zwaar is.

Plant de wortelstokken (of bollen) zo dat ze zichtbaar blijven, want een te diepe aanplant kan de bloei (die overigens meestal het jaar na de aanplant plaatsvindt) in gevaar brengen. Laat minstens 10 tot 20 cm tussen elke bol, zodat de plant ruimte heeft om te groeien.

Dan hoef je alleen maar iets water te geven na de plantage om de beworteling te ondersteunen.

VERZORGING

Eenmaal geplant, hebben irissen in de grond niet echt veel zorg nodig en mogen ze alleen worden bewaterd in geval van zeer warm weer en / of langdurige droogte. Wat betreft de rest van het onderhoud, het is nogal traditioneel:

Houd de grond schoon en onkruidvrij en verwijder regelmatig beschadigde en droge bladeren.

Als je in een bijzonder winderig gebied woont, hebben je planten mogelijk een paal nodig om de stengels te versterken.

Verwijder de bloemstelen zodra de bloemen zijn vervaagd om de vorming van zaden te voorkomen die de plant onnodig uitputten.

De iris in pot daarentegen vereist regelmatiger water geven, meestal wanneer het substraat diep droog is. Je kunt het daarom voeden met een vloeibare bloemmeststof en hydrokorrels toevoegen aan je pot om een goede drainage te garanderen!

GENIETEN

Eenmaal geplant, kan de iris de winter heel goed weerstaan, zijn weerstand tegen vorst en koude temperaturen bereikt -15 °!

De kou draagt zelfs bij aan de goede ontwikkeling van de plant, dus maak je geen zorgen over hun overleving het hele jaar door!

Als je eenmaal hebt besloten over de organisatie van je bloemen, kun je er lang van genieten, omdat de levensduur van een iris van 5 tot 20 jaar kan gaan!

En als je zin hebt in verandering, kun je kennismaken met de vele soorten die er bestaan, met hun unieke vormen en kleuren!