2 min te lezen
Deel
hortensia_struik

Hortensia’s zijn er in verschillende kleuren, van wit tot blauw tot roze. De bloemen vormen trossen  en worden door velen zeer gewaardeerd.

Sommige variëteiten hebben de bijzonderheid dat ze van kleur kunnen veranderen op basis van de samenstelling van de grond. Zo kunnen ze  tijdens het seizoen het aspect van de tuin vernieuwen.

Feit: De naam hortensia komt uit het Oudgrieks en betekent ‘watervat’. Het is een passende naam omdat hortensia’s veel water nodig hebben. Als je een hortensiaboeket krijgt, zorg er dan voor dat je het snel in water doet!

PLANTEN

Plant je hortensia’s in de herfst.

In de grond: Zorg dat het plantgat 3 keer zo groot is als de kluit. Doe in het plantgat al voldoende water alvorens de hortensia te planten.

In een pot: Kies een pot die groot genoeg is. Na het planten in de pot, voldoende water geven.

Hortensia’s houden van de zon, maar ook van een beetje schaduw. Idealiter richt je ze in noordwestelijke richting.

VERZORGING

Verwijder in de herfst dode stengels en verwelkte bloemen.

Snoei in het vroege voorjaar ongewenste takken ongeveer 2 cm boven het eerste paar knoppen. Ruim wat takken uit het midden van de struik op zodat de zon er doorheen kan schijnen.

Geef grondig water tijdens het groeiseizoen.

In de zomer, bij voorkeur ’s avonds water geven. Mulchen (het bedekken van de bodem met organisch materiaal) voorkomt verdamping en houdt vocht vast.

In het geval van oidium- of wolluisaanvallen kunt u oplossingen gebruiken die daarvoor zijn ontworpen.

GENIETEN

De hortensia bloeit over het algemeen tussen juni en oktober.

De kleur van de bloemen hangt af van de zorg die je eraan hebt gegeven en de grondsoort waarin de hortensia is gegroeid.

Hoe kalkrijker de grond, hoe rozer de bloemen zullen zijn.

Hoe zuurder de grond, hoe blauwer de bloemen. Als je wilt dat je hortensia’s meer naar blauw neigen, zijn er speciaal voor dat doel meststoffen gemaakt die je grond verzuren om ze van roze naar blauw te laten veranderen.

2 min te lezen
Deel