geplukte_appels_mand

Appels zijn een van de meest voorkomende fruitsoorten, met duizenden variëteiten over de hele wereld. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn gala, golden, lady, granny smith… Het kweken van een appelboom in uw tuin is een leuke, gemakkelijke en kosteneffectieve manier om van dit heerlijke fruit te genieten!

Feit: Appels hebben grote voordelen voor de gezondheid! Ze reguleren de transit, verbeteren de mondhygiëne, voorkomen kanker en hart- en vaatziekten, helpen bij het slapen…

PLANTEN

Voordat u uw appelboom plant, moet u bedenken hoe hij zich zal aanpassen aan de beschikbare ruimte: hij zal beter en gemakkelijker groeien als u een grote tuin hebt.

U kunt een in een tuincentrum gekochte boom planten of appelzaden, die minstens 5 jaar nodig hebben om te groeien. Het is ook essentieel dat de boom kan worden bestoven, anders zul je nooit een appel hebben. Deze bestuiving is gemakkelijk als er veel vegetatie in de buurt is.

Plant je boom midden in de herfst of begin van de winter, zodat hij de tijd heeft om wortels te laten groeien voor het volgende seizoen. De grond moet gedraineerd en belucht zijn, in de zon liggen en beschermd zijn tegen de wind.

Voor een goede fruitproductie plant u meerdere soorten appelbomen. Plaats uw appelbomen minstens 10 m uit elkaar om een goede groei te garanderen.

VERZORGING

Geef uw appelboom regelmatig water. Hij verdraagt geen warm klimaat, dus moet de grond gehydrateerd blijven.

Uw appelboom zal meerdere jaren vruchten geven. Snoei hem aan het einde van de winter, voordat de eerste knoppen verschijnen. Knip oude en beschadigde takken af.

Voeg in de herfst speciale meststof toe aan de voet van de boom. In de zomer regelmatig water geven zonder te overstromen. Breng mulch aan op de voet van de boom om te voorkomen dat er onkruid groeit. Dit beschermt ook de vruchten bij een eventuele val. U kunt uw boom behandelen in geval van parasieten, maar vergeet niet met de behandelingen te stoppen als de vruchten rijp zijn.

OOGST

Het zal waarschijnlijk enkele jaren duren voordat u de eerste vruchten van uw boom kunt oogsten. Zodra de vruchten rijp zijn, kunt u ze oogsten vóór de eerste vorst, in de vroege herfst, voor wintervariëteiten.

Een appel is klaar om geplukt te worden als hij heel gemakkelijk loskomt van zijn dragende tak.

Appels kunnen goed worden bewaard. Eet echter eerst de rijpste vruchten, die minder lang houdbaar zijn. Bewaar de andere op een koele plaats, uit de buurt van licht en vorst.