Hoe een beschadigd gazon herstellen

4 min te lezen
Deel
spelen_op_het_gazon

Verticuteren en doorzaaien kunnen een schraal gazon herstellen.

Een periode van droogte of juist te veel regen, te veel schaduw of vertrapping door sportbeoefening… Gazons zijn soms slecht behandeld en hebben een kleine opknapbeurt nodig om ze hun mooie uiterlijk van een homogeen en dicht groen tapijt terug te geven. De techniek van het doorzaaien is gemakkelijk toe te passen..

Wat zijn de oorzaken van grasbederf?

Droogte veroorzaakt veel problemen: het gazon wordt geel, het vertoont gaten, de grond is verdicht.

Intense schaduw of een te zure pH leidt tot de ontwikkeling van mossen, deze pionierplanten nemen snel het gras van het gazon over.

Activiteiten zoals sporten, intensief wandelen op graspaden of woongebieden, maar ook huisdieren of wilde dieren (wilde zwijnen, mollen…) brengen ernstige schade toe aan het gazon.Afbeelding met gras, buiten, veld, grassig

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wanneer moet ik mijn gazon herstellen?

De herfst is de beste tijd om uw gazon te herstellen, omdat er dan vaak regen valt en de grond nog warm is. In het voorjaar is uw gazon perfect.

In het voorjaar is de groei snel, maar u moet goed water geven als het niet regent.

Hoe repareer je je gazon?

Kale plekken, mosinvasie of te veel slijtage moeten van geval tot geval worden behandeld om het gras te herstellen.

Kleine kale plekken repareren

Als het gazon gaten of zeer schaarse gebieden heeft, maak de grond dan los door het oppervlak te krassen met een haak of een schoffel.

Verwijder stenen, wortels en twijgen en verdeel kwaliteitsvolle potgrond over het gebied.

Verwijder stenen, wortels en takjes en verspreid kwaliteits potgrond over het gebied.

Strooi en strooi het zaad uit en stamp het aan met de achterkant van de hark om het zaad aan de grond te hechten. Druk de randen van de plek goed aan zodat het gazon homogeen is.

Geef water in een zeer fijne straal en bescherm het gebied vervolgens met kratten om vertrapping door huisdieren of kinderen te voorkomen.

U hebt de mogelijkheid om gecoate zaden te zaaien. Deze hebben het voordeel dat ze meststoffen en mycorrhizae bevatten voor een optimale groei, maar ook om vogels en mieren te verjagen.

Strijd tegen mos

Oorzaken:

Een te schaduwrijk gazon wordt vaak gekoloniseerd door mossen omdat het pioniersplanten zijn die snel de overheersende soort zullen worden als er niets wordt gedaan om ze te elimineren Wanneer de pH van de bodem te zuur is, heeft mos ook de neiging zich overmatig te ontwikkelen. Een coating van calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat corrigeert dit verschijnsel.

Hoe nu verder?

Breng een selectief antimosmiddel voor gazons aan.

Wacht tot het mos zwart is geworden en verticuteer het gebied om al het mos te verwijderen.

Bedek de grond die overblijft na het verwijderen van het mos en het verticuteren met kwaliteitsgrond vermengd met rijpe compost.

Zaai het gazon in kruisende bewegingen door en rol het zaad vervolgens aan om het aan te stampen en op zijn plaats te houden.

Herstellen van sterk gebruikte gebieden

Oorzaken:

Sommige gebieden kunnen zijn opgegraven door wilde zwijnen of honden.

Mollen zijn het meest actief in de lente en de herfst. Ze zijn zeer nuttig voor het ecosysteem van de tuin, ze beluchten de grond waardoor deze water- en luchtdoorlatend wordt, ze verslinden slakken, insectenlarven (motten, kevers, draadwormen…) en voeden zich nooit met wortels. Om een door mollen beschadigd gazon te herstellen, moet u de molshopen niet onmiddellijk opvullen, want dan zouden ze opnieuw verschijnen. Wacht een week en stop gepelde knoflookteentjes of vlierbessenmest in de gaten om ze af te schrikken.

Op plaatsen die vaak worden vertrapt, is de enige oplossing het zaaien van specifiek graszaad voor sport- of speelplaatsen, bestaande uit grassen die vertrapping goed verdragen.

Hoe nu verder?

Alleen onkruid (ongewenste grassen) heeft de neiging om goed te groeien in de gebruikte gebieden. Breng een biocontrole onkruidverdelger aan met een sproeier op het onkruid en laat het product zijn werk doen. Verticuteer het gebied met een verticuteerhark en verwijder het plantenmateriaal. Egaliseer het gebied met een hark voordat u tuinbouwpotgrond verspreidt op de plaats waar het onkruid stond. Breng zaad aan op het gebied, verdicht het met een roller en geef lichtjes water.

De meeste tuiniers worden wel eens geconfronteerd met een aangetast gazon, deze situatie is niet uitzonderlijk! U hoeft alleen maar de juiste gebaren en producten toe te passen om het snel zijn mooie aspect terug te geven en een groen, homogeen en dicht tapijt te vinden.

4 min te lezen
Deel