Een gids met essentiele tuingereedschappen

3 min te lezen
Deel

Fruit kweken en kleine tuinen aanleggen is gemakkelijk wanneer u het juiste tuingereedschap kiest. Sommige tuingereedschappen worden gebruikt voor verschillende taken, maar andere zijn specifiek nodig voor het snoeien of oogsten van fruit. Het juiste gereedschap maakt de taak veel minder zwaar. Het beste tuingereedschap is gemaakt om lang mee te gaan.

Met het juiste gereedschap kunnen sommige taken met minder moeite worden uitgevoerd.

Gereedschap moet altijd van hoge kwaliteit zijn en zo licht mogelijk. In het algemeen gaat gereedschap van betere kwaliteit langer mee en maakt het het werk gemakkelijker. Een grondfrees bijvoorbeeld vermindert de tijd die nodig is om bepaalde taken uit te voeren en vermindert de inspanning. 

Lijst van de belangrijkste tuingereedschappen:

– Schop/Spade – Met een spade van goede kwaliteit is het veel gemakkelijker om de grond te bewerken. Gereedschap van roestvrij staal is sterk en duurzaam; houten handvatten zijn weliswaar duurder, maar comfortabeler, vooral bij langdurig gebruik.

– Hark – Een goede hark moet licht en evenwichtig zijn en 10-14 tanden hebben; hij wordt gebruikt om de grond te egaliseren en bloembedden voor te bereiden.

– Planter – Zeer nuttig voor het verplanten van bijvoorbeeld salades en bollen. Het wordt gebruikt om een gat in de grond te maken waar je de zaailing in stopt; het is ook handig om de grond na het verplanten rond de wortels uit te pakken.

– Schaar – Dit is een klein gereedschap dat handig in gebruik is en zeer nuttig in de tuin, ideaal voor het snoeien en afknippen van stengels. Investeer in een goede schaar die licht van gewicht is en een ergonomisch handvat heeft, met bladen die altijd strak aangesloten moeten worden gehouden, om het snoeien minder vermoeiend te maken.

– Snoeischaar of takkenschaar – Scherpe messen met lange handvatten om grotere, moeilijk bereikbare takken door te knippen. Ze worden gebruikt om de vorm van bomen aan te passen.

– Zaag – Een handzaag, te gebruiken in de tuin, is handig voor het zagen van dikkere takken. Kies er een met een compacte vorm om ingewikkelde of moeilijk bereikbare takken gemakkelijker te bereiken.

– Hakselaar – Boomgaarden moeten worden ontdaan van alle snoeiafval en bladeren, want als besmette takken op de grond blijven liggen, worden ze een bron van inoculum voor het volgende jaar. Het verwijderen van snoeiresten met een hakselaar zal daarom veel gemakkelijker zijn.

– Sproeier of sproeier – Planten worden aangetast door talrijke plagen. Om ze te verdedigen is een pomp nodig die oplossingen met bestrijdingsmiddelen vernevelt. Pompen zijn meestal drukpompen met een paar liter oplossing, of schoudergemonteerd, met een bijbehorende lans, met 5 tot 20 liter.

– Fruitplukker – Fruit plukken geeft veel voldoening, en een fruitplukker is een zeer nuttig gereedschap voor het plukken van moeilijk bereikbaar fruit in de boomtop. Dit gereedschap bestaat eenvoudigweg uit een zak met stalen tanden die aan een stok is bevestigd.

– Irrigatiesysteem – Irrigatie is belangrijk om fruitbomen gezond te houden. Met een sproeier kunt u uw tuin ook op vakantie besproeien.

 Welk gereedschap is nodig voor mijn tuin?

Er zijn veel gereedschappen die het leven in de tuin vergemakkelijken, en de lijst houdt niet op bij de bovenstaande 10 stuks. Het belangrijkste is dat u, voordat u een gereedschap koopt, rekening houdt met uw persoonlijke behoeften, zodat u de beste keuze maakt. Controleer het gebruikscomfort en kies gereedschap dat ergonomisch en voor u geschikt is. Controleer het handvat en, in het geval van groter gereedschap zoals een spade, het gewicht. Bedenk ten slotte dat hoe beter de kwaliteit van het gereedschap is, hoe langer het meegaat.

3 min te lezen
Deel