De vier populairste tuinstijlen

3 min te lezen
Deel
mediterrane_tuin

Als het buiten stormt en sneeuwt, blijven schop en hark in de schuur. In deze tijd van het jaar verzorg je liever vanaf de bank de bloembedden en plan je de tuin voor het komende jaar. De vaste planten op het terras zien er moe uit? Het klimrek en de zandbak zijn niet meer in gebruik en maken plaats voor iets nieuws? Met een stapel tuinboeken op schoot en een knapperend vuurtje in de haard kun je de ideeën gewoon weg laten borrelen. Hoe ziet de tuin van je dromen eruit? Wat zijn de behoeften en verwachtingen? En welk type tuin past daarbij?

Cottage Tuin

Nostalgisch en romantisch, weelderig en een beetje speels, maar ook formeel en elegant: de “Cottage Garden” straalt Britse landhuisflair uit. Een absolute must: rozen. Als struikrozen in de bloemperken of als klimrozen in de fruitbomen, ze verspreiden de hele zomer hun geur en betoveren met hun bloemen. Daaromheen kronkelen de overvolle perken, gevuld met prachtige en complementaire vaste planten, maar ook met wilde vaste planten. In de typische cottagetuin bloeien ze in pasteltinten, aangevoerd door schoonheden als kraanvogel en akelei, pioen en klokjesbloem. Buxushagen of pikethekken houden de perken in toom. In al dit groen zijn een of twee gezellige zitjes verborgen: een ligstoel achter de frambozenhaag hier, een prieeltje onder de klimroos daar.

Cottage Tuin

Natuurlijke tuin

Het zoemt en zoemt, het giechelt en lacht: Als je een natuurtuin aanlegt, doe je iets goeds voor mens en dier. Er is plaats voor een schommel en een speelplek, maar ook voor een stapel dood hout waar egels en padden beschutting vinden. In de ecologisch waardevolle tuin draait alles om diversiteit – van zowel planten als dieren. Een kleurrijke mix van voornamelijk inheemse planten trekt insecten aan en bloeit tot ver in de herfst. Een droge stenen muur biedt niet alleen habitat aan sedum en muurkruiper, maar ook aan hagedissen en padden. Wilde struiken, zoals de kornoelje of de vlierbes, dienen als privacyscherm tegen de buren, roofdierhokken voor kinderen, en voedselbronnen en nestplaatsen voor heel wat vogelsoorten. Als er geen ruimte is voor een vijver, moet ten minste een vogelbadje voor het nodige water zorgen. In een natuurlijke tuin is er ook een hoek voor groenten en fruit in kuipen of verhoogde bedden.

Natuurlijke tuin

Mediterrane tuin

Met de geuren van lavendel en rozemarijn en de zon op je gezicht denk je bijna dat je het getjilp van krekels en het geluid van de Middellandse Zee kunt horen. Geen twijfel mogelijk, met de juiste planten kan zelfs in het hoge noorden een mediterrane tuin worden aangelegd. Kruiden als rozemarijn, tijm en salie zijn net als de echte lavendel zelfs in noordelijke streken winterhard en kunnen zonder problemen worden geplant. Oleander-, citroen- en olijfbomen moeten echter in kuipen op het zonnige terras worden geplant, zodat ze in de winter naar een beschutte plek kunnen worden verplaatst. Ongecompliceerd zijn daarentegen sommige “dubbelgangers”: de wilgbladige peer lijkt bijvoorbeeld op de olijf, en de jeneverbes of schijncipres kan de meer delicate mediterrane cipres vervangen. En terwijl een waterpartij rustig spettert, kunt u op het terras van grind, natuursteen of terracotta genieten van de vakantieflair.

Mediterrane tuin

Moderne tuin

Bij het ontwerpen van moderne, minimalistische tuinen geldt: minder is meer. In plaats van kleurrijke variatie ligt de nadruk hier op duidelijke lijnen en vormen. Perken, paden, zithoeken: Ze zijn allemaal geometrisch aangelegd en spreken een architectonische vormentaal. Planten treden op de voorgrond als expressieve solisten of blijven op de achtergrond als monochroom beddengoed. Lichte, luchtige grassen breken de harde randen van beton, marmer of natuursteen, terwijl heldere kleuren accenten zetten.

Moderne tuin

3 min te lezen
Deel