Wat is ecotuinieren?

3 min te lezen
Deel
insectenhotel

Ecotuinieren is duurzaam tuinieren geïnspireerd op de natuur.

Het betekent rekening houden met de interacties tussen de verschillende levende elementen van de tuin: bodem, planten, water en de aanwezigheid aanmoedigen van levende elementen die we als nuttig beschouwen, zoals nuttige insecten. Zij reguleren die welke als schadelijk worden beschouwd (zoals bladluizen). Eco-tuinieren vereist een globale aanpak van de tuin met de toepassing van culturele methoden en het gebruik van alternatieve oplossingen of biocontrole.

Hierbij 10 tips om aan de slag te gaan en aan de slag te gaan met eco-tuinieren:

1-Plaats je plant in de beste omstandigheden: je moet je plant in de beste omstandigheden plaatsen (bodem, klimaat, nabijheid van “vriendelijke” planten) en rekening houden met zijn vereisten zodat hij zich kan verdedigen tegen alle agressies van buitenaf.

2-Kies soorten die aangepast zijn aan je regio: kies soorten die plaatselijk geproduceerd en aangepast zijn aan je regio en houd rekening met de verschillende bodems en blootstelling van de tuin. Vergeet niet dat “op elke plaats in de tuin een plant staat die het daar goed zal doen, maar diezelfde plant zal niet overal in de tuin groeien!”.

3-Denk aan de bodem en dus de planten te voeden: breng uitsluitend natuurlijke meststoffen aan je bodem, en zorg er altijd voor dat deze bedekt is met planten of mulch, zoals in het bos! De bodem is een echte compostfabriek voor het organische materiaal dat je erin brengt, het leeft. 

4-Combineer de planten: pas het principe van plantenassociaties toe, dat gezelschap wordt genoemd. Sommige planten werken goed samen en andere minder goed.

5-Denk aan vruchtwisseling: teel in de moestuin niet meerdere jaren achtereen dezelfde families groenten op dezelfde plaats: vruchtwisseling voorkomt dat je bodem uitgeput raakt van bepaalde voedingsstoffen en beperkt de populatie van plagen. Een plaag die elk jaar op dezelfde plaats zijn waardplant vindt, zal zich gemakkelijker vermenigvuldigen.

6-Herstel de balans van de fauna: bevoordeel de komst van hulptroepen, lieveheersbeestjes die de invasie van bladluizen vermijden, vogels door nestkasten te plaatsen of door schuilplaatsen in uw tuin te creëren, door aantrekkelijke planten voor hen te planten en vermijd de invasie van ongedierte door ze onder de hinderdrempel te houden. 

7-Creëer een diversiteit aan omgevingen: kweek verschillende plantensoorten die op hun beurt leefplaatsen zullen zijn voor een veelheid aan dieren. De tuin kan een fantastische biodiversiteit aan planten en dieren onderbrengen! Het doel is niet om ze uit te roeien, want in dat geval zouden de nuttige organismen de tuin verlaten en het veld openlaten voor een nieuwe invasie, met andere woorden, om schade door bladluizen te voorkomen, moet je bladluizen hebben om uw lieveheersbeestjes te voeden!

8-Creëer een drinkplaats: zelfs een kleine vijver van één of twee vierkante meter met waterplanten vormt een fantastisch ecosysteem!

9-Observeer je tuin: ken je tuin goed om meer te voorkomen dan te genezen.

10-Preventie in plaats van genezen: gebruik preventieve producten, biocontroleproducten met inachtneming van de doses en gebruiksvoorwaarden.

Eco-tuinieren is een duurzame associatie tussen u en uw tuin met wederzijdse voordelen. 

3 min te lezen
Deel