Advies voor onkruidbestrijding

5 min te lezen
Deel
onkruid_wieden_gazon

Onkruid wieden is een van die taken die vrijwel iedere tuinier liever vermijdt. Als je met een magische staf zou kunnen zwaaien en er nooit meer onkruid zou zijn en de perfecte tuin zou hebben, dan is dat precies wat de meesten van ons zouden doen. Helaas, als je om je tuin geeft, is onkruidbestrijding gewoon een van die taken die je regelmatig moet uitvoeren.

Maar of je het nu een ontmoedigende taak vindt of dat het gewoon deel uitmaakt van je tuinierroutine, hier is een korte gids om je te helpen met alle soorten onkruid om te gaan.

Wieden of niet wieden.

Elke plant heeft een doel en onkruid kan zelfs een aantal voordelen bieden, zoals het vangen en afbreken van organisch materiaal om insecten en micro-organismen te voeden. Sommige bieden zelfs voedsel aan vliegende insecten zoals de bij, een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van de natuur. Ze zijn ook heel goed in het naar boven halen van water en voedingsstoffen van diep in de grond. Het probleem is dat ze het meeste ervan graag voor zichzelf houden.

Deze planten zijn winterharde vechters, en dat is niet zo goed voor sommige van je meer tere planten en gewassen.  Ze groeien sneller dan de meeste andere planten en grassen, wat betekent dat ze zich snel kunnen verspreiden en overnemen, wat minder kostbare voedingsstoffen betekent voor de mooie bloemen waar je de hele lente aan gewerkt hebt. Bovendien zijn ze vaak een doorn in het oog.

Door onkruid uit je tuin te verwijderen, althans uit die mooie gebieden, geef je de planten en gewassen de beste kans om te bloeien. Maar betekent dat dat je ze allemaal moet verwijderen? Is er ergens een klein stukje (achter een schuurtje, misschien) dat u in het belang van de tuinbewoners en de insecten kunt laten groeien? Hoe dan ook; elke tuin is anders en hoe je die ruimte vormgeeft, is uiteindelijk aan jou om te beslissen

Gewoon en hardnekkig onkruid

Onkruid is er in alle soorten en maten, maar er zijn 3 hoofdgroepen onkruid en inzicht in welke je hebt kan het verschil maken in hoe je ze aanpakt.

Eenjarigen: Dit zijn enkele van je meest voorkomende groene onkruiden, zoals vogelmuur en brandnetel. Ze hebben een levenscyclus van een jaar voordat ze hun zaden voor volgend jaar klaarmaken.

Vaste planten: Meer bloemrijk onkruid, zoals Paardenbloemen hebben een veel langere levensduur. De wortels van deze hardere planten moeten worden verwijderd als u ze voorgoed weg wilt hebben en het gebruik van een onkruidverdelger wordt aanbevolen.

Bomen: Niet het traditionele onkruid, maar een boom die ergens opduikt waar het niet hoort, krijgt dezelfde behandeling. Zelfs als het alleen de stronk is die weg moet.

Met de beproefde methode van ellebogenvet, een paar handige tuingereedschappen en vrije tijd zijn de meeste van deze onkruiden prima te bestrijden. Maar de meest tijdsefficiënte en effectieve methode, die ervoor zorgt dat de wortels goed worden aangepakt, is het gebruik van een goede onkruidverdelger op basis van glyfosaat. Ons zustermerk Job Done heeft een heel gamma van geschikte onkruidverdelgers die het bovenstaande onkruid en meer gemakkelijk kunnen aanpakken. Kijk hier voor de beste oplossing voor je onkruidbestrijding.

Paden & Opritten

Het is duidelijk dat je niet wilt dat onkruid op de tuinpaden en opritten groeit. Hoewel ze waarschijnlijk de gezondheid van uw planten of gewassen niet zullen aantasten, of niet zo uit de hand zullen lopen als op andere plaatsen in uw tuin, is onkruid dat zich door bestrating en grind heen komt zeker niet prettig om naar te kijken. Het is een ander aspect van het verfraaien van de ruimte rond uw huis, en er zijn enkele eenvoudige manieren om het aan te pakken.

Wieden met de hand: Hoewel het moeilijk is om op deze manier alle wortels weg te krijgen, is de eenvoudigste oplossing om je vertrouwde schoffel en een onkruidsteker voor gebieden met grind te pakken en de tijd te besteden aan het graven en wegschrapen van dat vervelende onkruid van je grind en stoeptegels.

Plastic folie: Relatief goedkoop en gemakkelijk op maat te knippen; wat zwart plastic zeil over uw grindpad of oprit leggen is een prima manier om onkruid van zonlicht en water te beroven. U moet het wel enkele weken laten liggen, wees op uw hoede voor wateroverlast, en als u eroverheen rijdt, kunnen er gaten ontstaan waardoor onkruid zijn weg kan vinden.

Onkruidverdelger gebruiken: De meest effectieve methode is het gebruik van een systemische onkruidverdelger die deze moeilijk te verwijderen onkruiden, en de bijbehorende wortels doodt.

Groenteplanten

Na al je harde werk om lekkere groenten te verbouwen, is het laatste wat je nodig hebt onkruid dat zich een weg baant tussen je gewassen! Hoewel je een beetje meer finesse nodig hebt om ervoor te zorgen dat je geen smakelijk stuk groenten pakt bij het wieden, heb je nog een paar andere opties dan het traditionele wieden met de hand.

Schoffelen: Zolang het onkruid niet is uitgezaaid, is regelmatig schoffelen een prima methode om het onkruid op afstand te houden. Maar je moet wel voorzichtig zijn! Zorg ervoor dat je niet door zaadkoppen heen schoffelt, anders verspreid je ze alleen maar.

Mulchen: Het aanbrengen van een dikke laag mulch kan helpen om het onkruid te verstikken en het zonlicht tegen te houden. Je kunt dit het beste doen nadat je het grootste onkruid met de hand hebt gewied. Je moet er ook op letten dat er niet te veel mulch komt rond de stengels van planten die je wilt laten groeien, omdat die daardoor zachter kunnen worden en vatbaar worden voor ziekten.

Onkruidverdelger: Voor een effectieve, low-effort methode is het nauwkeurig besproeien van onkruid dat tussen groenteregels is opgekomen met onkruidverdelger volkomen veilig. Als je er zeker van wilt zijn dat je niets op de groenten krijgt, kun je ze gewoon afdekken met een plastic zak of zeil voordat je besproeit.

Mosachtige gebieden

Hoewel een snelle zoektocht op Google zou kunnen suggereren om bijvoorbeeld azijn en zout te gebruiken om van mos af te komen, zijn de mogelijkheden om de grond te beschadigen en de bacteriën en voedingsstoffen in de grond te doden veel te groot. Onze enige echte suggestie is om de onkruidverdelger te gebruiken die daarvoor bedoeld is.

5 min te lezen
Deel