zaadjes

Door zowel in de moestuin als in de siertuin zaden te oogsten, kunnen deze worden bewaard tot het volgende jaar om te worden gezaaid. Deze techniek is niet alleen economisch, maar zorgt ook voor het behoud van een bepaalde soort die op de markt moeilijk te vinden is en bevordert dus de biodiversiteit.

Hoe bloem- en groentezaden in de tuin te oogsten?

Aan het eind van de zomer biedt de tuin een veelheid aan zaden die zonde zijn om niet te bewaren!

Voordelen van het verzamelen van zaden

– Bewaar bijzondere soorten zoals oude en vergeten groenten of zeldzame bloemen.

– Wissel zaden uit met andere tuiniers om nieuwe soorten te verkrijgen of deel ze met liefhebbers om nieuwe banden te creĆ«ren.

– Door de zaden te oogsten kunt u het zaaigebied het volgende jaar controleren, terwijl als de tuinier de zaden op natuurlijke wijze laat verspreiden, ze zouden kunnen ontkiemen in delen van de tuin waar deze soort niet gewenst is.

Welke zaden oogsten?

Zaden zorgen soms voor verrassingen en produceren geen planten zoals de moederplant als ze van hybride soorten zijn, maar op een paar bloem- en groentezaden na kunnen alle zaden worden geoogst:

– Sommige zaden zijn steriel, vooral die van F1 hybriden, die hoef je niet te oogsten.

– Zaden die nog groen zijn mogen niet worden geoogst, ze zullen niet ontkiemen. Alleen de gerijpte zaden worden verzameld.

– Verzamel nooit zaden van zieke planten, sommige ziektes blijven op zaden sluimeren.

– Oogst geen komkommerzaden omdat er een risico is op kruising met colocynths.

Wanneer zaden oogsten in de tuin ?

-Oogst alleen bij droog weer, indien mogelijk in de late namiddag wanneer de nachtelijke vochtigheid is verdreven.

– Oogst de zaden bij volle rijpheid wanneer het omhulsel dat ze bedekt vrij droog is en dat het begint te openen.

– Oogst zo mogelijk bij opgaande maan, dan blijven de zaden beter bewaard.

Hoe oogst je de zaden?

– Bereid het materiaal vooraf voor (enveloppen, pen, absorberend papier, mandje…).

– Verzamel de droge zaden (zinnia, anjers, balsemien, cosmea) direct in enveloppen door ze in de envelop te schuiven. Noteer onmiddellijk de datum en de naam van de soort.

– Voor in pulp verpakte zaden, zoals tomaten, meloenen of courgettes, wast u de zaden en laat u ze drogen op keukenpapier. Wacht tot ze echt droog zijn voordat u ze bewaart.

Tip: voeg een beetje houtskoolpoeder toe om cryptogame ziekten (schimmels) te voorkomen.

Hoe bewaar je zaden?

Om al hun kiemkracht te behouden, zullen de zaden in goede omstandigheden moeten worden bewaard.

Waar moeten zaden worden bewaard?

– Bewaar zaden op een droge, goed geventileerde, frisse en donkere plaats. Om te ontkiemen moeten de zaden van veel soorten enkele weken in de kou liggen voordat ze in voor de kieming gunstige omstandigheden komen: vocht en warmte.

– Vermijd het bewaren van zaden in een kast in agglomeraat, omdat het formaldehyde dat door dit materiaal vrijkomt de kieming blokkeert.

Hoe bewaar je de zaden?

– Plaats de zaden in papieren enveloppen of in kleine specifieke zakjes. Je kunt ze ook inpakken met vloeipapier of kraftpapier.

– Pilflessen met een ontvochtiger in de dop zijn perfecte containers om kleine zaden te bewaren.

– Voor grotere zaden (erwten, bonen, linzen…) kiest u houten of kartonnen dozen, ongeglazuurde kleipotten met kurken stoppen.

– Vermijd glazen of metalen bakjes die vocht vasthouden en niet ventileren.

Hoe gebruik je de zaden het volgende jaar?

– In de tuin geoogste zaden kunnen precies hetzelfde worden gebruikt als die van de markt, met inachtneming van de zaaiperioden en technieken voor elke soort.

– Een inweking van 12 uur in warm water is noodzakelijk voor zaden die moeilijk ontkiemen, zoals peterselie.

– Sommige grote zaden of pitten hebben een dik omhulsel dat na verloop van tijd door de winterse omstandigheden in de natuur wordt vernietigd. Door stratificatie worden deze omstandigheden hersteld. Deze techniek bestaat erin ze in opeenvolgende lagen te plaatsen in potten gevuld met vochtig zand die buiten langs een muur in het noorden staan. De kruiken worden afgesloten met een gaas zodat knaagdieren er geen voorraadkamer van kunnen maken.

Conclusie: Het oogsten van zaden is een kinderspel dat zeer interessant is om met hen te oefenen om hen te betrekken bij het oogstproces en hen kennis te laten maken met de natuurlijke cyclus van planten. De verzamelde, gedroogde, genoteerde en opgeslagen zaden worden het volgende jaar gebruikt om de vernieuwing van de tuin te waarborgen. Makkelijk en magisch tegelijk!