Een succesvolle groententuin

3 min te lezen
Deel
moestuin_kool

Vers fruit en groenten zijn niet alleen gezond, ze smaken ook heerlijk en als deze dan ook nog uit onze eigen tuin komen, maakt dat ze nog lekkerder.

Beheers de groententuin met succes

Zet de moestuin niet te vol en verdeel de groenten volgens hun groeiseizoen. Combineer je hoofdgewassen zoals aardappelen of wortels met voor- en nagewassen zoals veldsla en spinazie, dan kun je het bed op verschillende momenten voor meerdere groenten gebruiken. Het is ook belangrijk om de voedingsbehoeften van de planten in de gaten te houden. Planten die niet veel voedingsstoffen nodig hebben, zoals sperziebonen, zijn een ideaal volgend gewas op geoogste aardappelbedden. Een jaarlijkse gewaswisseling (vruchtwisseling) wordt ook aanbevolen – alleen bij blijvende gewassen zoals aardbeien of rabarber is dit niet nodig.

Het hangt af van de juiste buren

In de praktijk is het nuttig gebleken om verschillende soorten groenten in een bed te planten. Op deze manier kunnen de voedingsstoffen in de bodem optimaal worden benut, omdat planten van hetzelfde type niet zo sterk met elkaar concurreren. Zo zijn er goede ervaringen met de combinatie van tomaten en paprika’s, veldsla en koolrabi of uien en wortels. Het is erg belangrijk om voldoende ruimte tussen de afzonderlijke planten te laten.

Groenten uit de tuin: nuttige tips tegen schimmels

Schimmelziekten zoals echte meeldauw verspreiden zich sneller wanneer bladgroenten zoals sla, savooiekool of kool dicht bij elkaar staan. Giet daarom water aan bij de grond en zorg dat bladeren niet nat worden. Een zonnige en luchtige locatie is ook nuttig. Ook hier heeft de grauwe schimmel het moeilijk om zich te doen gelden. Deze schimmel komt vooral voor bij verzwakte planten. Het verspreidt zich van de bladeren naar de vruchten.

Tomaten en aardappelen uit eigen oogst

Tomaten en aardappelen worden op hun beurt vaak aangetast door Phytophthora en bruinrot. In het geval van tomaten komt de ziekte in de vrucht voor, in het geval van aardappelen, eerst op de bladeren voordat het de vrucht aantast. Het is raadzaam om geïnfecteerde bladeren zo snel mogelijk te verwijderen. Kool en radijs drogen op als ze worden aangetast door de knolvoet. Hier moeten aangetaste planten onmiddellijk worden verwijderd om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Let om dit te voorkomen op de pH in de grond. Een waarde van zeven is optimaal.

Kies voor robuuste groenten (zoals tomaten en aardappelen) en zorg voor voldoende ruimte tussen de planten zodat de lucht kan circuleren.

Uw eigen groenten kweken – 3 belangrijke tips

  1. Kies voor robuuste groenten die zijn geproefd en getest in uw regio.
  2. Kennis van post- en pre-culturen. Dit zijn groenten die zeer vroeg of laat geoogst worden en een korte groeifase hebben.
  3. Voldoende afstand tussen de planten zodat de lucht goed kan circuleren.
3 min te lezen
Deel