Artisjokken met barigoulesaus

2 min te lezen
Deel
artisjok

De artisjok is een groente die vaak altijd op dezelfde manier wordt gekookt: gestoomd met vinaigrette. Er zijn veel andere manieren om deze malse groente te koken! Bekijk hier een recept voor heerlijke artisjokken met barigoulesaus (een specialiteit uit Zuid-Frankrijk) die slechts 30 minuten voorbereiding vereist!

Bereidingstijd: 30min

Kooktijd: 1u

Ingrediënten:

– 4 paarse artisjokken

– 2 sjalotjes

– 2 teentjes knoflook

– 3 wortelen

– 12 cherrytomaatjes

– 100g gerookt buikspek

– 1/2 kopje witte wijn

– 1 kopje water

– 1 citroen

-olijfolie

– zout en peper

– 1 bouquet garni (3 takjes peterselie, 2 takjes tijm en een laurierblad)

Voorbereiding:

1. Was de artisjokken en draai ze.

Tip: Een artisjok draaien is een kooktechniek waarbij de artisjok een mooie ronde vorm krijgt. Verwijder de eerste paar bladeren en snijd het harde deel van de steel af. Maak de basis van de artisjok schoon met een klein schilmesje. Snijd de bloem in het midden door. Wrijf vervolgens in met een schijfje citroen om oxidatie te voorkomen. Bewaar de gedraaide artisjokken in een kom gevuld met water en citroensap.

2. Was en schil de wortelen en snijd ze in dunne plakjes. Hak de sjalotten en de knoflook fijn. Was de tomaten. Snijd het gerookte spek in kleine blokjes.

3. Doe een beetje olijfolie (om plakken te voorkomen) in een gietijzeren braadpan, bak het buikspek een paar minuten, voeg dan de sjalotten, knoflook en wortelen toe. Voeg de artisjokken toe, op hoog vuur, de tomaten en 2 schijfjes citroen. Giet de wijn erbij en laat de alcohol verdampen. Voeg vervolgens het bouquet garni toe, breng op smaak met zout en peper en voeg een glas water toe.

4. Dek af en laat op laag vuur 1 uur sudderen, af en toe roeren.

5. Serveer warm of koud met een zelfgemaakte dressing of gewoon de saus van het gerecht.

Eet smakelijk!

Video: https://media.sbm-company.com/share/F433D5A2-F4D6-4054-A00FDDAD3AF20139/

2 min te lezen
Deel