compost_hergebruiken

Regel 1: afval uit verschillende bronnen goed gemengd gebruiken

Door deze afvalstoffen regelmatig te mengen, zal het proces beter worden omgezet in compost.

Bij het opstarten van een compost is het de kunst om een basis van rijpe compost mee te nemen die als zuurdesem zal dienen.

Regel 2: Versnipper al het houtachtige afval alvorens het in de compost te verwerken.

Vergeet niet uw boom- en struiktakken te versnipperen en de plantenstengels met een tondeuse of met de hand af te breken. Dit maakt het gemakkelijker voor organismen om de compost aan te vallen, verbetert de menging van uw compost en versnelt het composteringsproces.

Regel 3: belucht de composthoop regelmatig

Het eerste keren van uw compost moet plaatsvinden tussen 2 en 4 weken na het maken van de hoop. Deze handeling voorkomt dat de temperatuur daalt en bevordert de activiteit van thermofiele bacteriën en brengt ze de zuurstof die ze nodig hebben om te werken. Dit moet om de 3 à 4 weken worden herhaald.

Ten slotte maakt beluchting het mogelijk een homogeen mengsel te verkrijgen dat een nauw contact bevordert tussen de verschillende afvalstoffen die elkaar aanvullen bij de omzetting in compost.

Om de beluchting van de compost te bevorderen, is het de kunst om een schoorsteen te maken met behulp van een geperforeerde PVC-buis die verticaal in het midden van de hoop wordt geplaatst.

Regel 4: Zorg voor de juiste luchtvochtigheid

Bij een te droge composthoop zullen de bacteriën verdwijnen of inactief worden. Alleen de schimmels zullen actief zijn. Dit resulteert in het verschijnen van witte schimmeldraden.

Een te natte compost vermindert de hoeveelheid zuurstof en veroorzaakt rotting en de uitstoot van een sterke ammoniakgeur. Wanneer u de rijpende compost in uw hand houdt, mag er idealiter geen water uit stromen, maar moet u het vocht voelen. 

Als uw compost te nat is, voeg dan droog afval toe dat rijk is aan koolstof C.

Regel 5: verrijk en onderhoud je compost

Hier zijn de verschillende oplossingen:

– Biologische activatoren, rijk aan voedingsstoffen en micro-organismen.

– Kalkrijk of magnesisch amendement (dolomiet) dat een echte bijdrage levert aan sporenelementen en de verdienste heeft eventuele slechte geuren te neutraliseren.

– Klei die de vorming van het klei-humuscomplex voor zandgronden bevordert.

– Brandnetel of smeerwortelmest verdund tot 10% als uw afval rijk is aan koolstof en droog is.

– Houtas die rijk is aan fosfor en kalium.

– Organische stikstof van dierlijke oorsprong (bloed, geroosterd of gemalen hoorn) om de gisting weer op gang te brengen en de temperatuur te verhogen en zo parasieten en fytopathogene schimmels en onkruidzaden te doden.

Regel 6: zorg zo nodig voor een voorcomposthoop

Zorg bij een grote hoeveelheid afval voor een ruimte voor opslag, versnipperen en mengen.

Bedek het centrale deel van de stapel met stro, aarde of een poreus zeil. Dit laat lucht en water door. Verwijder deze bij het draaien van de stapel.

Hoe groter de stapel, hoe beter de temperatuurstijging en dus de snelheid van de compostering en de vernietiging van ziektekiemen.

Regel 7: zeef de compost

Niet al het afval zal tijdens de eerste compostering volledig worden omgezet. Het volstaat om het te zeven en opnieuw op te nemen in de volgende composthoop.

Regel 8: Hoe weet je wanneer compost rijp is?

De omzetting van compost duurt 5 tot 12 maanden, afhankelijk van de periode en de te composteren materialen. De oorspronkelijke hoop zal met ongeveer twee derde zijn geslonken en geconcentreerd zijn in minerale voedingsstoffen.

Aanwijzingen om te weten of uw compost rijp is:

-De compost blijft op kamertemperatuur en stijgt dus niet meer in temperatuur.

-Kleine rode wormen worden steeds talrijker en zullen worden vervangen door regenwormen wanneer de compost volledig rijp is.

-Het is niet meer mogelijk de oorsprong van de verschillende materialen en het oorspronkelijke afval te herkennen; ze zijn brokkelig geworden, donkerbruin van kleur, met een klonterige consistentie en een aangename geur van bosgrond, van humus.

Regel 9: Hoe wordt de compost gebruikt?

Verschillende gebruiksmogelijkheden:

-Perkplanten en bloemperken: in grote handen aan de basis uitstrooien en oppervlakkig verwerken door te krabben.

-Potplanten: vervang het oppervlaktesubstraat door uw compost.

-Struiken, fruitbomen, vaste planten, rozenstruiken: verspreiden als mulch.

– Groenten: in grote handen aan de voet verspreiden en oppervlakkig verwerken door krabben of in de grond verwerken vóór het planten.

– Arme gronden: 10 tot 20 liter compost per m² verspreiden en in de grond verwerken.

– Graszoden: de grond verticuteren en vervolgens de compost over de graszoden verspreiden.

Regel 10: het juiste gereedschap en de juiste uitrusting

– Vork om te draaien en te beluchten

– Een of twee silo’s

– Dekzeil met ogen

– Laag thermometer

– Kruiwagen

– Hakselaar

– Geperforeerde PVC-pijp als schoorsteen in het midden van de stapel

– Gieter

– Container voor het verzamelen van keukenafval

– Zeef