compostbak

Meer dan 1/3 van ons huishoudelijk afval, inclusief tuinafval, kan worden gecomposteerd en zo worden omgezet in een uitstekende meststof, dus waarom zou u het niet in je tuin gebruiken?

Wat is composteren?

Composteren is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal wordt omgezet in een bodemachtig product dat compost wordt genoemd. Dit proces is het resultaat van de fermentatie van biologisch afbreekbaar afval in contact met micro-organismen (bacteriën en schimmels) en zuurstof.

Bacteriën en schimmels moeten in nauw contact staan met zowel droog afval dat rijk is aan koolstof C en ander nat afval dat rijk is aan stikstof: N, dit alles in een beluchte atmosfeer en bij een relatief hoge temperatuur van 30 tot 60°C.

De verhouding tussen koolstofrijke materialen en stikstofrijke materialen bepaalt de kwaliteit en de snelheid waarmee je compost maakt.

Het organische materiaal wordt na ontbinding omgezet in eenvoudige elementen, die planten kunnen assimileren, en zal in de bodem verder worden omgezet tot humus (organische grond).

Wat kan er gecomposteerd worden?

Alle organische materialen kunnen worden gecomposteerd:

– Bladeren, droog grasmaaisel, niet door ziekten aangetaste planten, onkruid (zonder rijpe zaden), oude potgrond, zachte plantenstengels, harde stengels die eerder zijn vermalen

– Fruit- of groenteresten

– eierschalen (fijngemaakt)

– Theezakjes en koffiedik (met filters)

– Versnipperd papier en onbedrukt karton

Wat mag niet gecomposteerd worden?

– Vervuild afval

– Zieke planten, “onkruid” als het is uitgezaaid

– snoeiafval van ceders of cipressen (of alleen in kleine hoeveelheden)

– chemisch behandelde houtsnippers

– bedrukt papier en karton (tenzij de inkt het toelaat)

– Vette producten

– restjes vlees, vis, kaas

– doppen en pitten van noten en hazelnoten

– plastic, metaal, glas

Waar installeert u uw compost- of composteerruimte?

Installeer de compost op een schaduwrijke plek in warme streken en met weinig blootstelling aan de heersende wind, plat op de grond (om het toegankelijk te maken voor micro-organismen, regenwormen en insecten) met voldoende ruimte eromheen om afval op te slaan in afwachting van de compostering en de hoop gemakkelijk te beluchten.

De verschillende soorten compost:

Stapelcompost, geschikt voor grote tuinen:

Hoe groter de hoop, hoe hoger de temperatuurstijging.

Hij moet minstens 1 tot 2 m3 groot zijn, met een puntige top in regenachtige gebieden en een vlakke top in droge gebieden, en altijd in direct contact met de grond.

Composteren op een hoop vergt minder toezicht en werk dan met een compostsilo, maar het duurt langer om rijpe compost te produceren (8 tot 12 maanden). Honden of katten zullen er waarschijnlijk in graven. Het is soms lelijk en kan overlast geven aan uw buren.

Compost in silo’s, voor kleine en middelgrote tuinen:

Het ideaal is om twee compostsilo’s te hebben, één voor gebruik en één voor opslag van rijpe compost.

Kies de modellen met de grootste opening om het mengen te vergemakkelijken. Er zijn veel modellen in de winkel verkrijgbaar, dus aarzel niet om een groot volume te kiezen en geef de voorkeur aan composteerders met een opening waardoor het afval gemakkelijk kan worden gelucht en gemengd.

De composteerder beperkt de gevolgen van klimatologische risico’s, waardoor het composteringsproces sneller verloopt: 4 tot 5 maanden (in de lente en de zomer verloopt de compostering het snelst).

Lage verlichting en vochtigheid in de compostsilo zijn gunstig voor micro-organismen en rode wormen.